Material (im)perfections

The second year students at Beckmans School of Design have been experimenting with different materials in a course organised by Sandra Backlund. The course culminated in a fashion show. A couple of weeks before we did a photoshoot with some of their outfits. It was really fun to photograph all these fantastic designs that the students had created and manifested. A big thank you to Sandra, the students, the models and everyone else that helped bring this to life.

Material (im)Perfections

Modeprogrammets andraårsstudenter har med konstnärlig frihet laborerat fram egna material och skapat experimentella modekollektioner. Fokus har legat på metod och process, där själva experimenterandet har fått leda dem till hur kollektionen har tagit form. Studenterna har på olika sätt förhållit sig till tre japanska estetiska begrepp: wabi – operfekt skönhet; ma – mellanrummets potential; och kintsugi – filosofin om att skadan och lagningen ger ett mervärde till ett föremåls historia. Det handlar om att se materialitet med nya ögon och uppskatta oväntade möten, förändring och det skadade, för att ur detta istället vaska fram sensibilitet.

Karolin Lysén – Noli

Karolin Lysén – Noli, model Andrea Westman

Inspirerad av den majestätiska jämtländska fjällvärlden, dess texturer och mångfacetterade skönhet har jag skapat en kollektion som inkapslar essensen av det som åldras över tid. Materialen jag skapat representerar en resa genom fjällvärldens skiftande landskap och påminner oss om vår plats i den naturliga ordningen.

karolin.lysen@gmail.com
@karolinlysen

Gustav Flovin – En förlorad närhet

Gustav Flovin – En förlorad närhet, model Arvid Eklund

Förlorad närhet – en kollektion som gestaltar den ömsesidiga relationen mellan människan och naturen. I plaggen skildras striden: polyfingrar spirar ur mörkret medan naturen och mossan omfamnar. Materialvalen betonar konflikten – växtbaserade textilier och konstgjorda material som polyester möts. En kamp mellan människans dominans och naturens vilja.

gustav.flovin@gmail.com
@gflovin

Julia Wahlberg – Ömsa skinn

Julia Wahlberg – Ömsa skinn, model Ida Ceesay

Tiden tickar, vad händer med människan när tiden går? Skinn ömsar vilket formas i huden. Spår av visdom och sår lagade genom livets gång. Stygnen lämnas kvar och ron bygger sig fram. Utformat för att visa det ofiltrerade, se det fina genom tiden gång och ägna tanke till de element som ligger en nära.

juliawahlberg1@gmail.com
@juliahwahlberg

Sofus van Mierlo – Spår

Sofus van Mierlo – Spår, model Arvid Eklund

Spår utforskar tid och minne genom material som bär spår av dess egen historia. Förflutna tryck och material manipuleras till att bli avsiktligt ofullkomliga och bildar nya mönster i något som en gång har varit. Jag har använt mig av tekniker som dissekerar materialet och dess minnen genom att kombinera vävning med stickning, färgning och applicering, så att materialet får nya ytor och kontext.

sofusvm@gmail.com
@sofusvanmierlo

Vanja Weichselbaumer – Trädgården

Vanja Weichselbaumer – Trädgården, model Wiktoria Oracz

Suiseki är en japansk trädgårdsfilosofi om stenar som representerar styrka, asymmetriska former, skarpa kanter och mystik. Dessa är ord har format min kollektion och är en del av den trädgård som har inspirerat mig. Med en variation av material och texturer ska plaggen kännas inbjudande och ge en nyfiken blick på vart mode är på väg.

vanjawei11@gmail.com
@vanjawei

Linn Hermander – The Battle of a Perfectionist

Linn Hermander – The Battle of a Perfectionist, model Andrea Westman

The Battle of a Perfectionist är en konceptuell modekollektion som handlar om viljan att kontrollera det okontrollerbara. Med en blandning av matematiska och organiska material utforskar jag egenskapen perfektionism för att djupare se den inre kamp som pågår hos perfektionisten.

linn@hermander.se
@linn.hermander

Amanda Warnbo – The Life of the Party

Amanda Warnbo – The Life of the Party, model Ida Ceesay

Kollektionen utforskar hur mode tar plats på ett abstrakt plan, och hur det negativa utrymmet mellan bärarens intention och betraktarens ger plats för tolkning. Signalerar ett lekfullt och extrovert uttryck alltid önskan att synas, eller kan det vara ett substitut för något annat?

amandawarnbo@gmail.com
@amandawarnbo

Olivia Henriksson – Confetti

Olivia Henriksson – Confetti, model Andrea Westman

Vad händer när maskiner tar över det konstnärliga och vad kan inte ersättas? Min kollektion utforskar slumpen med närvaron och mänsklig intuition kring den konstnärliga processen. Fokus ligger på hantverk, jag har för hand format trådar och skapat ett oändligt trassel samt stickat fria, chunky, vilda former.

olivia.dessy@hotmail.com
@oliviahenrikssoon

Hanna Eriksson – A Piece of Cake

Hanna Eriksson – A Piece of Cake, model Ida Ceesay

I min designprocess har jag experimenterat med olika texturer i det stickade, växlande färgkombinationer och handmålade delar. På samma sätt som en prinsesstårta är uppbyggd har jag plockat isär del för del och jobbat mig inåt i kollektionen. Med A Piece of Cake vill jag visa det fina i det enkla.

hannalinneaeriksson@hotmail.com
@hannaerriksson

Lina Fujikawa – Skör smärta

Lina Fujikawa – Skör smärta, model Wiktoria Oracz

När något går sönder kan vi laga det med hjälp av olika material och verktyg. Det kan handla om ett fysiskt objekt, eller psykiska trauman som uppkommer från krossade hjärtan och smärtsamma minnen. Genom olika tekniker och materialexperiment

lina.naomi@outlook.com
@linafujikawaa

Elin Olsson – Trasslig återfödelse

Elin Olsson – Trasslig återfödelse, model Ida Ceesay

I beredskap inför förändringens vindar står jag redo att reparera det som är brustet. Som Fenix återföds jag och omfamnar en ny skrud för livets skiftningar. Livet självt är toppar och dalar, som en bråkig stickmaskin, med garner som är mjuka och hårda. Genom dessa fiber tränger ljuset fram, även när jag möter hål i mina väggar – gluggar jag kan laga och växa starkare från. Livet är som en skör tråd, men också som en tuff sträng, hängandes i det okända.

elin.olssons@hotmail.com
@eaolssons

Johannes Jansson – Se men inte röra

Johannes Jansson – Se men inte röra

En obekvämlighet bevakar oss i vardagen och den digitala framtiden bryter ner vår image till pixlar på en skärm. Vi sluter oss i förvrängda silhuetter och dova färger för att smälta in. Mitt projekt anknyter till våra dilemman, och vill framhäva våra brister med avslöjande detaljer.

SuperJanne01@gmail.com
@jannehackednomore

Kristin Svensson – Begränsningen som tillgång

Kristin Svensson – Begränsningen som tillgång, model Ida Ceesay

Med inspiration från sagan om mäster skräddaren där ett tygstycke som skulle bli en rock blev byxor, och till sist en enkel vante. Livets oväntade vändningar ger möjligheter att skapa något nytt. Denna kollektion hyllar enkelhet och ärlighet, och påminner oss om att det kan vara ibrist och begränsningar vi ibland hittar vår mest genuina kreativitet.

kristinssvensson@gmail.com
@kristinssvensson

MATERIAL (im)PERFECTIONS

MODEPROGRAMMET
Programansvarig: Pär Engsheden @parengsheden
Kursanvarig: Sandra Backlund , Elisabet Yanagisawa @elisabetyanagisawa
Lektor: Göran Sundberg
Adjunkt: Charlotte Svinevit @charlottesvinevit

GÄSTLÄRARE:
Erik Bjerkesjö
Ingrid Andersson
Maja Sjöberg @maja.sjoberg
Marie-Louise Nordin @nordinmarielouise
Maryne Rauscher
Tim Mårtenson @timmartenson

VISNING
Kursansvarig: Sandra Backlund
Lektor: Maria Ben Saad @mariabensaad
Koncept: Per Götesson @pergotesson
Rådgivare: Nicole Walker @_nicowalker_
Bilder: @nordgrenmathias & @_constantinou_

LOOKBOOK
Foto: Johannes Hjorth @johanneshjorth
Grafisk design: Adam Arinbjarnarsonv @adamglupsk
Modeller: Ida C/@mikasstockholm Wictoria/@fye.mgmt , Andrea Westman, Arvid Eklund
Makeup/hår: Adam Elias @adameliasofficial , Josephine Golan @josephinegolan_

Written by:

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.